top of page

10 soļi līdz savas grāmatas izdošanai!

Esam palīdzējuši izdot vienu no jaukākajām grāmatām - bērnu sarakstītas pasakas par savām mammām! Par to, cik mammas mīļas, labas, skaistas, interesantas, zinošas, drosmīgas, saprotošas, piedodošas un vienkārši sakot - vislabākās uz pasaules! Katrai pasakai pievienots arī mammas zīmējums! :)

Daudziem var likties, ka savas grāmatas izdošana ir sarežģīta un dārga. Tiem, kas lolo sapni par savas grāmatas izdošanu, piedāvājam ieskatu grāmatas izdošanas procesā no sākuma līdz tās nonākšanai grāmatu plauktā. Par piemēru ņēmām konkrētu mūsu izdotu grāmatu – uzrakstījām visu, kā tas notika.

1. Viss sākas ar saņemtu e-pastu uz savagramata@gmail.com. Autore vēlas zināt, kas jādara un cik maksā savas grāmatas izdošana?

2. Tajā pašā dienā mēs precizējam, kādu grāmatu autore vēlas – iesietu mīkstajos vākos vai cietajos, kādu grāmatas izmēru autore vēlas, kāds varētu būt aptuvenais lappušu apjoms, vai būs tikai melnbaltas bildes, vai arī krāsainas, vai nepieciešams makets un vāka dizains; kā arī, kāda varētu būt tirāža – cik grāmatas sākotnēji vēlas, lai mēs nodrukājam.

3. Dažu e-pastu sarakstē mēs nonākam pie atbildēm uz augstāk minētajiem jautājumiem. Pēc tam, kad ir panākta vienošanās par izmaksām, darbu secību un termiņiem, mēs varam ķerties klāt pie darba izpildes.

4. Vispirms, mēs lūdzam atsūtīt grāmatas tekstu. Pēc tā saņemšanas, nododam to maketēšanai. Nedēļas laikā mēs nosūtam pirmo iekšlapu maketa variantu un sākam to saskaņot ar autori. Protams, veicam nepieciešamos labojumus, kamēr darbs pie iekšlapām ir pilnīgi pabeigts.

5. Paralēli, esam vienojušies ar autori par to, kādam jāizskatās vākam. Tā kā vāka dizainu taisa māksliniece, tad tas nekavē iekšlapu maketa darbu. Šie abi procesi var noritēt vienlaicīgi. Jāsaka, ka vāka fotogrāfiju iedeva pati autore, tāpēc tas atviegloja un paātrināja vāka dizaina izstrādi.

6. Tā kā autore vēlējās, lai grāmatas vēlāk tiktu izplatītas arī grāmatu tirdzniecības vietās, tad mēs nodrošinājām tai ISBN koda piešķiršanu. Tas tika saņemts no LNB un tika uzlikts uz grāmatas pēdējā vāka svītrkoda veidā.

7. Kamēr tika veidots iekšlapu makets un vāka dizains, mēs pāris reizes tikāmies ar autori, lai vienotos par papīra izvēli – uz kāda papīra drukāt iekšlapas. Jāsaka, ka par šīm niansēm var vienoties arī e-pastos vai sazvanoties, un tikšanās klātienē nav vienmēr nepieciešama. Bet, ja tāda ir autora vēlēšanās, tad mēs esam vienmēr priecīgi viņu satikt!

8. Iekšlapu maketa, vāka dizaina un papīra saskaņošana aizņēma aptuveni 3 nedēļas. Šoreiz netika izmantoti korektora pakalpojumi, tāpēc ietaupījām nedaudz laika.

9. Grāmatas, kas bija iešūtas cietajos vākos, tika saražotas nedēļas laikā. Tirāža bija 100 grāmatas. Tātad no pirmā kontakta, līdz gatavu grāmatu nodrukāšanai pagāja tieši viens mēnesis. Šeit jāņem vērā, ka taisījām gan iekšlapu maketu, gan vāku. Un, ja būtu grāmatas tikai jādrukā, tad iekļautos arī vienas nedēļas laikā.

10. Daļu grāmatu klients paņēma sev, bet daļu mēs nodevām realizācijā Jānis Roze grāmatnīcu tīklam.

Lūk, šāds izskatās pilns cikls ar visiem darbiem, no idejas par grāmatas izdošanu, līdz tās nonākšanai grāmatu plauktā. Kā jau tika minēts iepriekš, tas nav nedz grūti, nedz sarežģīti, nedz arī ilgi!

Ja rodas kādi jautājumi, vai vēlaties izdot savu grāmatu, tad rakstiet uz: savagramata@gmail.com

bottom of page