top of page

Kā izdot savu grāmatu?

Mūsdienās daudzi ir saskārušies ar problēmu - kā izdot savu grāmatu, neieguldot šajā darbā nesamērīgi lielus līdzekļus. Nav noslēpums, ka grāmatas izdošana daudziem asociējas ar dārgu un sarežģītu procesu, kas pa spēkam tikai zinātājam vai tādam, kurš ar to saskāries jau iepriekš.

Tomēr viss nav tik slikti, kā varētu šķist. Savas grāmatas izdošana ir pa spēkam ikvienam. Lai cik dīvaini neliktos, pats galvenais un lielākais darbs ir – pašas grāmatas sarakstīšana. Visu pārējo palīdz risināt mūsdienīgas digitālas tehnoloģijas.

Tātad, kas būtu jāzina autoram, kurš vēlas savu darbu izdot grāmatas veidā?!

1. Atrast un sazināties ar kādu no izdevniecībām, kas piedāvā šādu pakalpojumu. Tās var būt jau augstāk minētās vai citas.

2. Sazinoties ar izdevniecību, vienojies kādu grāmatas tipu vēlaties – mīksto vāku sējumā vai cieto vāku sējumā? Mūsdienās nelielas tirāžas var taisīt arī citajos vākos, tomēr jāņem vērā, ka cieto vāku sējums būs apmēram 2 reizes dārgāks par grāmatu mīkstajos vākos. Kā arī, cietajos vākos, iespējams, minimālā tirāža tomēr būs apt. 20 grāmatas. Mīkstajos vākos var pasūtīt grāmatas arī vienā eksemplārā.

3. Kādu formātu vēlaties grāmatai? Parasti izvēle notiek starp 3 klasiskajiem un biežāk lietotajiem formātiem:

- 110 x 180 mm (tā saucamais “pocket size”)

- 148 x 210 mm (klasiskais A5 formāts)

- 170 x 240 mm (bieži izmantots Skandināvijā)

Izvēloties kādu no šiem formātiem jūs varat būt droši, ka grāmatas drukas izmaksas nebūs augstākas, kā tām vajadzētu būt, jo lielākai daļai tipogrāfiju šie ir standarta formāti un nerada papildus izmaksas dēļ papīra atgriezumiem.

4. Papīra izvēle. Papīra izvēle mūsdienās ir ļoti plaša, tomēr, lai nesarežģītu tā izvēli, pieturēsimies pie diviem variantiem – balts vai krēmkrāsas papīrs? Baltu papīru biežāk izvēlas, ja grāmatas saturs ir nedaudz zinātniska, analītiska rakstura – akadēmiskām grāmatām. Bet krēmkrāsas papīrs parasti tiek lietots daiļliteratūrai. Ja norādīsiet, kuru no šiem papīriem vēlaties savai grāmatai, tad izdevniecība jums piedāvās jau konkrētu papīra marku, kur atliks izvēlēties vairs tikai papīra biezumu – gramāžu. Jebkura izdevniecība noteikti jums palīdzēs izvēlē, ņemot vērā grāmatas specifiku, lappušu skaitu un savu pieredzi.

5. Grāmatas vāka dizains un makets. Ja jūtaties pietiekami spēcīgs grafisko programmu jomā, tad vāka dizainu, vai vismaz tā skici, varat sagatavot pats. Izdevniecība jums palīdzēs šo jūsu variantu pabeigt un sagatavot drukai. Otrs variants ir pasūtīt vāka dizainu izdevniecībā. Šajā gadījumā, parasti, jārēķinās ar 50.00 – 150.00 EUR. Tas pats attiecas arī uz grāmatas maketu. Mūsdienās ir pieejamas arī bezmaksas maketēšanas programmas (piem. Scribus: http://www.scribus.net/downloads/), vai sliktākajā gadījumā darbu varat maketēt MicrosoftWord formāta un saglabāt kā PDF failu. Ar šādu dokumentu izdevniecībai nebūs problēmu tikt galā. Vai, protams, šo darbu var uzticēt izdevniecības māksliniekam vai maketētājam. Parasti tad jārēķinās ar kādiem 50,00 - 100,00 EUR par maketēšanu. Mūsu ieteikums būtu vāka dizainu un maketēšanu uzticēt izdevniecībā strādājošiem profesionāļiem. Šajā gadījumā, Jūs saņemsiet kvalitatīvu produktu, ar kuru varēsiet lepoties ne tikai savu draugu lokā, bet, ja vēlēsieties – nododot to lasītajiem, izplatot grāmatu kādā no grāmatu tirdzniecības vietām.

6. Izdevniecības var piedāvāt arī redaktora un korektora pakalpojumus, tomēr tas būtiski sadārdzinās grāmatas izdošanu, un bieži pašizdoto grāmatu autori arī rediģēšanu veic paši. Jo grāmatu taču var iedot izlasīt saviem draugiem, radiem un paziņām, kas noteikt norādīs uz kādu nepilnību, kļūdu, vai nepieciešamību kaut ko palabot. Tā jūs ietaupīsiet gan naudu gan gūsiet vērtīgus komentārus par savu darbu kopumā.

7. Pēdējais, kas jums jāizdomā – kādu tirāžu vēlaties?! Digitālās drukas priekšrocība ir, ka grāmatu varat pasūtīt pat vienā eksemplārā (parasti tas attiecas uz mīkstā vāka sējumu). Vidēja biezuma A5 izmēra grāmata ar melnbaltām iekšlapām maksā aptuvenu 3,50 - 4,5 EUR + PVN.

Apkopojot šo visu varam secināt, ka savas grāmatas izdošana nemaz nav tik sarežģīta un dārga. Tieši otrādi – ejot cauri visiem daba sagatavošanas posmiem, jūs uzzināsiet daudz interesanta un sev noderīga. Secinājums ir tāds, ka izdot savu grāmatu ir vienkārši un nav dārgi. Vajag tikai uzdrīkstēties!

bottom of page